Over ons

Eveline Diepeveen

Sinds de Amsterdamse schooltuinen op de lagere school ben ik altijd in de weer geweest met bloemzaden verzamelen en drogen om die in de lente weer op te groeien. Ik ben Biologie gaan studeren om meer te leren over biodiversiteit, ecosystemen, systematiek, dierenwelzijn in de veehouderij, genetica en mijn grote passie adaptatie van wilde populaties. Na mijn studie heb ik jarenlang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met veldwerk op fantastisch mooie plekken in Afrika, Midden- en Noord-Amerika.

Na 7 jaar in Zwitserland en Californië te hebben gewoond, kwam ik weer terug in Nederland en wilde ik toch graag meer buiten zijn in plaats van lange dagen in het lab en achter de computer. Ik nam ontslag bij de Universiteit Delft en ging bij een korte keten in Rotterdam aan de slag. Daar zag ik prachtige, lokale en kakelverse producten voorbijkomen. Mijn droom om ooit zelf op een boerderij te wonen temidden van het groen werd geprikkeld en ik besloot samen met Stefan niet langer meer te wachten, maar ons te gaan voorbereiden op het boerenleven. We vulden onze dagen met zelfstudie, startersdagen, cursussen, planontwikkeling, het schrijven van een bedrijfsplan en uitgebreide zoektochten naar de perfecte boerderij voor ons. In de zomer van 2020 begon onze droom in Leersum.

Nu vul ik mijn dagen met het plannen van de teelten, onderhoud van de tuinderij, de opgroei van ons eigen plantgoed, de sociale media voor ons bedrijf, het oogsten en klaarmaken van bestellingen, het maken van houdbare producten, de productontwikkeling, nieuwe recepten uitproberen, en het zo gelukkig mogelijk maken van onze vele lieve boerderijdieren.

Stefan Pelders

Tijdens mijn jeugd ging ik mijn ouders vaak helpen in de tuin met graven, planten en stekken. Het onderhoud liet ik graag over aan mijn ouders, dat was dan niet zo mijn ding. Mijn moeder kwam van de boerderij, een melkveebedrijf overgenomen door mijn oom. Daar ging ik graag in de zomer helpen met de wei afmaken en allerlei klusjes die gedaan moesten worden. Ze hadden ook een mooie moestuin waar mijn moeder graag kwam.

In mijn vrije tijd thuis zat ik altijd achter de computer en het was ook niet gek dat ik na de middelbare school een IT opleiding ging doen. Het internet was al snel mijn grootste interesse en in 2008 ben ik als co-founder bij Label A gestart. Naast apps en websites bouwen besteedt je ook veel tijd aan zaken die het bedrijf nodig heeft. Zoals het aannemen en trainen van nieuwe mensen, klantcontact onderhouden, administratie doen. Hier heb ik geleerd hoeveel plezier je kan halen uit het werken aan een bedrijf bouwen. Persoonlijk heb ik mezelf ontplooid en beter leren kennen.

In de laatste jaren betrapte ik mezelf erop dat ik meer en meer naar andere interesses ging en naar buiten aan het afvragen was hoe werken in de buitenlucht zou zijn. Je denkt na over de tijd dat je op de boerderij ging helpen, in de tuin bezig was en ik kwam erachter dat Eef eigenlijk hetzelfde idee had. Die wilde ook graag buiten werken, met mooie producten en wat dieren erbij voor de gezelligheid. Toen hebben we besloten om dit ook echt te gaan doen. Een boerderij hebben we gevonden in Leersum en zijn hier gelijk aan de slag gegaan.

Op de boerderij onderhoud ik het gras, ben ik verantwoordelijk voor de irrigatie op de moestuin, klussen en bouwprojecten op en rond het erf, lid van de knuffelbrigade, onderhoud van de moestuin en alle IT-gerelateerde zaken.

Telen op een kleinschalige en natuurvriendelijke manier!

Wij telen agro-ecologisch en laten zien dat voedsel telen op een kleinschalige en natuurvriendelijke manier kan!

Agro-ecologie houdt in dat we ecologische principes toepassen in de teelt van onze gewassen. Zo maken we gebruik van jaarlijkse gewasrotatie, een hoge gewasdiveristeit, combinatieteelt en metgezellen om de planten minder vatbaar voor plagen en ziekten te laten zijn. Ook zetten we diverse planten en habitats in om natuurlijke vijanden van plaagdieren naar de tuinderij te lokken en onderdak te bieden. Een bekend voorbeeld zijn lieveheersbeestjes die luizen opeten.

We maken gebruik van onze eigen organische bemesting, aangevuld met lokaal aangekochte biologische mestcompost. Onze gewassen zijn zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geteeld!

Daarnaast proberen we het bodem ecosysteem zoveel mogelijk te stimuleren en intact te houden. De eerste stap wordt door onze varkens gedaan. Zij zetten weiland om naar zwarte grond, eten de wortels van kweekgras en graven zuringwortels omhoog. Hierna gebruiken we minimale oppervlakkige bodembewerking. Voor wortelgewassen gebruiken we een machinale frees, maar voor de overige gewassen gebruiken we het liefst een woelvork, zo wordt de bodem niet gekeerd en wordt het bodemleven zo min mogelijk verstoord. Het bodemleven is voor ons van groot belang omdat die de voedingstoffen beschikbaar maken voor onze gewassen.

We mulchen veel en maken gebruik van groenbemesters om zo onkruid te onderdrukken.

Onze zaden, poot- en plantgoed kopen we (bijna) uitsluitend biologisch en biodynamisch in. Met veel liefde zaaien we alles wat we kunnen zelf voor, zo hebben we controle over de rassen, wanneer we gaan planten en worden alle planten dus onverwarmd en onverlicht opgegroeid! Voor ons betekent telen dus van zaad tot oogst!

We zijn niet biologisch gecerticeerd, omdat dat als startend kleinschalig bedrijf een behoorlijk grote kostenpost is. Heb je verdere vragen over hoe wij telen, stuur ons dan een email of stel ze aan ons in de boerderijwinkel!

Natuurlijk landschapsbeheer

We zijn actief bezig met landschapsbeheer om de lokale biodiversiteit te stimuleren. We werken samen met het provincial agrarisch landschapsbeheer collectief en lokale natuurwerkgroepen om ons erf, tuinderij en weiland zo in te richten dat lokale flora en fauna kunnen floreren. We knotten onze wilgen 1 op 3 zodat we ieder jaar bloeiende wilgen hebben staan, we plaatsen geregeld nieuwe nestkasten voor vinken, mussen, mezen, uilen en vleermuizen, we zaaien en planten ieder jaar diverse (akker)bloemenmengsels, we laten de rietzomen aan de randen van ons weiland uitbreieden zodat (rietzang)vogels en grotere zoogdierenen een schuilplaats hebben, en we hebben 2ha botanisch hooiland dat we laten verschralen waardoor er plek komt voor meer diverse plantensoorten.

Vrijwilligerswerk

Tijdens de wintermaanden (november t/m maart) werken we enkel op woensdagochtend (09:00-12:00) met een klein clubje vrijwilligers. Werkzaamheden bestaan uit wieden, schoffelen, maaien, zaaien, planten, rooien en allerlei klusjes op en rond het erf. In de zomer is het vooral werk op de tuinderij tussen de groenten, en in de winter gaan we ook veel onderhoudswerkzaamheden doen aan materiaal en vaste planten.

Voor ons zomerseizoen (april t/m october) zoeken we enthousiaste vrijwilligers voor de dinsdag en/of woensdag die affiniteit hebben met onze agro-ecologische en natuurinclusieve teeltwijze. Verder dien je fysiek in goede staat te zijn, want het werk is veel hurken, bukken, slepen en sjouwen. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een email met kort je achtergrond en motivatie!

Onze Boerderij en een paar van onze boerderijdieren